Co pro sebe dělat, abys při péči o děti nevyhořel/a

Autorka: Jitka Pražáková

Víte, že i při péči o děti se dá vyhořet? Ano dá a vím o tom ze své zkušenosti i ze zkušenosti mých klientů. 

Co je syndrom vyhoření

Syndrom vyhoření je vlastně stav chronického stresu. Vede k fyzickému i emocionálnímu vyčerpání, odloučení, pocitům méněcennosti. Můžeš mít pocit, že nic nemá smysl a že vše na Tebe úplně valí.

Když se syndrom vyhoření přibližuje, už nejsi schopná/ý účinně fungovat. Přichází plíživě. Těžko ho rozpoznáš, protože tak dlouho ignoruješ jemné signály těla, až udeří a ty třeba vůbec nemůžeš vstát z postele.

Z mého života i mé praxe vím, že jeho první útoky jsou jemňounké, aby sis ho vůbec nevšiml/a. Takto Tě může opatrně ničit celé měsíce. A až pozná, že toho je už dost a ty toho máš dost, udeří s velkou silou, která se dá splést s infarktem, mrtvicí nebo i epilepsií. 

Můžeš mít některý z těchto příznaků:

  • Bušení srdce
  • Nespavost
  • Chronická únava
  • Zhoršená koncentrace
  • Motání nebo časté bolesti hlavy, závratě
  • Častá nemocnost
  • Nemáš chuť k jídlu a nebo naopak zajídáš už nezvladatelnou situaci
  • Cítíš se často v napětí, máš obavy a jsi otupělá/ý

Myslela jsem, že to jde jen v práci

Najčastěji asi znáš syndrom vyhoření z práce. Ale on se vyskytuje i u maminek a tatínků na rodičovské.

Pokud jedeš ten křeččí závod, ze kterého se nedá vystoupit, a neumíš postupně zpomalovat, jednou Ti to vyskočení z kolečka, může zlomit vaz. Pokud šlapeš neustále na plyn a nezastavuješ, tak to hrozí jak v práci, tak doma.

Z mého života

Když už jsem byla poměrně vědomá žena, přišel Covid a s ním rázem všechny 3 děti doma, k tomu vaření, uklízení a 2 nucení domškoláci a jedna dvouleťačka. 

Abych se z toho nezbláznila, začala jsem chodit běhat a otužovat se. No. a když něco dělám, tak to dělám na plno, takže každý den.

Např. takto…

Psychicky mi to opravdu moc pomáhalo. Každé ráno jsem lezla do ledu (Wim Hof by měl radost) a odpoledne po „škole“ si šla zaběhat. Jela jsem to takto 4 měsíce. A když se pak kluci vrátili do školy, já byla úplně k nepoužití.

Co pro sebe můžeš udělat

A co může i Tobě pomoci?

  • Vůbec si přiznat, že máš problém.
  • Zvolnit a netlačit na sebe.
  • Zjistit, co opravdu musíš a co si jenom myslíš, že musíš.
  • Vzpomenout si na to, kdo jsi byla před tím a postupně vrátit do života svoje koníčky.
  • Uvědomit si, že jsi taky partner/ka a vrátit do vztahu všechny ty chvilky s mužem (partnerem/partnerkou) bez dětí.

Pokud chceš víc tipů, stáhni si můj e-book zdarma.  Je v něm 5 zásadních informací, které mohou i Tobě pomoci.

Jak z toho ven

Často ke mně přijdou klientky (méně už klienti), které jdou za pět minut dvanáct a nebo i pět minut po dvanácté. Už jsou tak vyčerpané, že běžný život je pro ně těžký.

Tím, že jsem si tímto prošla, jím mohu poradit a pomoci. A také se podíváme na rodinný systém. Někdy nás „nutí“ nezpomalit něco z venčí, čemu vážně nerozumíme. Společně u terapie na to přijdeme. Pokud máš pocit, že bys potřebovala pomoci, ozvi se.

A od té doby? Dávám si velký pozor, abych opět nejela na plný plyn. Pokud to neumíš a chceš začít něco dělat ihned, naskoč do mého on-line kurzu Jak při péči o druhé nevyhořet.

S láskou,
Jitka – zakladatelka projektu Vědomá Volba

O mně

Jmenuji se Jitka Pražáková a jsem členkou expertního týmu Rodičovské nedovolené.

Jsem máma 3 dětí, žena jednoho muže a taky terapeut a průvodce Rodinných a systemických konstelací a Kineziologie One Brain.

Už víc než 10 let pomáhám klientům a klientkám najít sama sebe a podívat se na životní otázky z nadhledu. K tomu právě využívám Rodinné konstelace, které jsem vystudovala u Rakouských lektorů Arnold a Evy Polivka.